Tikkivene ’13 & Otatarhanajot 2013

Jälleen on aika, kun teekkarijaosto järjestää jokavuotisen Otatarhan ajot, jossa ideana on kisata itse rakennetulla ei-moottoroidulla ajokilla, jonka tietysti pitää myös olla siisti, mahtava jne.

Viime vuosina Tik ei ole ollut järin aktiivinen ajojen suhteen. Hyvä jos edes on osallistunut. Tänä vuona kaikki tulee olemaan toisin.

Homma starttasi, kun phuksiwaarimme postasi Facebook:ssa asiaan liittyvän postauksen.

“Wroom, skrii, zip, bailando!”

Postaus saattoi sisältää, jotain muutakin olennaista, mutta sillä niin väliä. Istahdimme alas eräänä perjantai-iltana miettimään, mitäs hittoa me tehtäis. Ideoina oli mm. pitää lanit ajokin kyydissä ja sun muuta. Loppupeleissä näistä mihinkään ei päädytty vaan asiat kehittyivät.

Metallia ei ihan olkkarissa käsitellä, joten tarvittaisiin jonkinlaiset tilat rälläköidä ja hitsailla. Onneksi phuksiwaarimme suhteiden kautta pääsemme automaatio ja systeemitekniikan labraan ajokkia väsämään. Aivan mahtavaa!

Mitäs me tarvitsemme: Kasan metaliprofiilia, eräältä ryhmäläiseltä onneksi löytyi. Polkupyöriä, nimettömiltä lahjoittajilta. Puolikkaan veneen. WUT? Kyllä, puolikas vene.

IMG_0718

Otaniemestä kun löytyy kaikkea, niin hulluimatkin ideat pitää toteuttaa.

IMG_0724Ei muuta kuin runkoa kasaan. Tässä illan myötä tuli myös käytyä lujuusopin perusteet -kurssi. Kehitimme mm. hienon toiseen päähän painottuneen haarukointimenetelmän.

IMG_0741Totesimme, että taakse tarvitsemme ihan kunnon pyörät kestävällä akselilla. Pikainen reissu kauppaan.

IMG_0746Melkein pääsee jo eteenpäin.

IMG_0744Eteen päheä polkupyörän raato. Kunhan sitä ensiksi vähän paloitellaan.

IMG_0752Runko mielellään tukevasti kiini. Kesken ajojen sen ei toivo pettävän.

IMG_0763Vene tietysti maalattiin Tikin mustaksi. Eteen molemmille puolille komeilemaan killan logo.

IMG_0760Konsepti toimii! Tästä on hyvä lähteä hiomaan mm. millä tämä liikkuu. Pysähtymisen laita ei ole, niin justiinsa. Tämä on siitä heino paikka, että kukaan ei kysele, mitä helvettiä te jätkät teette vaan on täysillä messissä mukana. Hienona esimerkkinä laitoksen johtaja kävi muutaman kerran kurkkimassa puuhiamme ja tarjoamaan muutaman proffan numeroa, mikäli tarvitaan apua.

IMG_0774Proto siitä, miten tämä rakkine tulee liikkumaan. Voimanlähteenä muutama polkupyörä.

IMG_0770Toimii! Ohjattavuus aivan täydellinen. Mutta yksihän polkupyörä ei riitä? Eihän?

IMG_0779Modulaarisella kiinitysmenetelmällä pyörien etuhaaruka ajokkiin kiini. Voimme tarpeen vaatiessa vaihtaa pyörän lennosta.

IMG_0781Tässä vaiheessa projekti alkaa näyttämään jo voiton merkkejä. Suurimmat ongelmat on selätetty.

IMG_0788IMG_0777Illat tuppasivat venymään ja välillä pitää myös syödä. Onneksi lähipitseriasta löytyy ratkaisu tähänkin pulmaan.

IMG_0790Ajokkia ei tällä hetkellä ole kauhean mukava ohjata. Paitsi jos tietenkin tykkää roikkua laidan yli. No me phuksit heitimme idean, että prkl tietysti tätä rakkinetta ohjataan ruorilla. Onhan tämä vene. Wanhukset eivät ajatusta ihan vakavissaan ottaneet, mutta totesivat, että toivottavasti saatte toimimaan.

IMG_0795Mihis me emme pystyisi? Ensimmäinen proto ruoriohjauksesta ja kyllähän se toimii! Muutaman bugin liiskauksen jälkeen vielä paremmin.

IMG_0793Vähäsen arvokkuutta.

IMG_0799

IMG_0801

IMG_0806

IMG_0807Neljä päivää uurastusta takana. Kilpailuaamuna fiilis oli mahtava. Ajokki toimii täydellisesti ja näyttää mahtavalta. Koko porukan suupielillä paistoi virne, me tehtiin se!

IMG_0810Jokaisessa kunnon ajokissa on myös vakiovarusteena liekinheitin ja muutama muu jippo ;). Secut sattuivat ajelemaan illalla ohi, kun tätä puljattiin. Totesivat vaan, että älkäähän pojat polttako yliopistoa. Mahtavaa!

Tarkoituksena on ajaa Alvar Aalon puistoa ympäri kolme kierosta, yhdellä varikkopysähdyksellä. Varsinaista kilpailua ennen kuitenkin järjestetään tietysti aika-ajot. MS Tietokilta tulee starttaamaan yleisensarjan paalupaikalta!

IMGP8197

 Valmiina lähtöön.

IMG_0824Meiltä löytyy myös savukranaatit! Ajokkimme huomattuvuudesta ei ole epäilyksiäkään.

IMG_0856Pieniä fiksauksia joudutaan myös tekemään. Onneksi varaosat löytyvät läheltä.

IMG_0858Liekinheittimemme ruikkii myös hiukan steariinia. Who cares.

IMG_0859

IMG_0855

 Lopulta on aika julistaa phuksi- ja avoimensarjan voittajat. Voittajia ei valita nopeuden perusteella (vaikka nopeimmat toki palkitaan), vaan näyttävyyden ja meiningin perusteella. Kuinkas sitten kävikään?

IMGP8288MS Tietokilta seilaa yleisensarjan voittoon! Fiilis sanoin kuvaamaton. Tik tulee takavasemmalta ja vie koko potin.

IMGP8290Kuohuvat kiertoon. Tämäkään ei pääse ihan heti loppumaan. Voittajillehan tietysti myös varattuna kattosauna illaksi käyttöön.

IMGP8299Rakentajien on helppo hymyillä!

No mutta, mitäs muut saivat aikaiseksi? Nopea kuvadump eräistä ajokeista.

IMG_0825 IMG_0826 IMG_0830 IMG_0831 IMG_0882aASiphuksien ajokki ei kestänyt ihan maaliin asti, mutta kaahasivat kuitenkin phuksisarjan voittoon.

DSC00084Varmasti yksi phuksivuoden top-10:iin mahtuvista hienoimista ja eeppisimmistä kokemuksista.

This entry was posted in Jotain aivan muuta and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.