Reaaliaikaista aikaa

Erkka sattui kerran mainitsemaan kuinka hieno olisi kello, joka näyttäisi ajan Unix-aikana. No, siitä se ajatus sit lähtikin. (On muuten paska mainos.)

Mitäs sitä tarvittais? Pari Kymmenen 7-segment ledtaulua (mikä lienee oikea suomenkielinen termi). Jonkinlainen mikrokontrolleri ohjailemaan niitä. Attiny2313 on just passeli. Aikaakin pitäisi kyetä jotenkin mittaamaan. Attiny2313:sen sisäinen oskillaattori on ihan turhake ajanmittaamiseen, jos ei halua olla koko ajan säätämässä kelloaan oikeaan aikaan. Attiny tukee myös ulkoista kidettä, jolloin voisi tunkasta 32KHz:sin kiteen sykkimään. Tämäkään ei ole optimi muun elektroniikan kannalta.

Otetaampa käyttöön RTC. Tarkemmin ottaen Maxim DS3234. Kiitos Laurin suosituksen. Mukavaan SO-20 pakettiin pakattu reaaliaikakello, jonka tarkkuus on 2ppm. Eli kun vuodessa on 365*24*60*60 = 31 536 000 sekuntia, niin heitto yhdessä vuodessa on enintään 31 536 00 * 10^-6 * 2 = 63 sekuntia. DS3234 tukee myös backup paristoa, joka estää kellonajan hukkaamisen virran katketessa.

Maxim ystävällisesti lähetti pari samplea. Hatunnosto sinne! Kyseisen piirin kanssa ei ole tullut ennen leikittyä, niin paras tutustua sen toimintaan on tietysti kytkeä se koekytkentälevyyn ja tökkiä.

Maxim DS3234

Tuollehan jutellaan SPI:llä. Muutaman koodirivin  ja parin korjauksen jälkeen RTC heräsi henkiin. Sen enempää en jaksanu tuota vielä tökkiä.

Aikahan tullaan näyttämään näillä. Kunhan tässä jaksaa kytkentäkaaviot piirellä ja piirilevyt tilailla. Unohtamatta sitä 3 viikon postitusaikaa, niin eiköhän tämäkin etene.

This entry was posted in Jotain aivan muuta and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.