Cubik: #0 – Oma tietokone

Ajatus täysin itse rakennetusta koneesta on pyörinyt aina silloin tällöin päässä ja lopulta kipinä oli tarpeeksi suuri. Enkä nyt tarkoita, että kasataanpa normi PC. Tarkoitus on rakentaa 80-luvun hengessä 8-bittinen mikrotietokone. Tästä voi esim. katsoa osviittaa. Asiasta on tullut jo jonkun verran keskusteltua ja yleisin kyssäri on ollut, että miksi. Siksi koska voi. Siksi että se on projektina mahtava. Miksi? Koska onhan se ihan fantastista suunnitella mm. CPU:n toiminta, muistin mappaus, IO-laitteet ja keskeytyksien toiminta alusta asti itse.

Seuraavaksi yleisin kyssäri/toteamus on ollut, että miksi et vain osta Raspia. Jos ostan, niin mitä sitten? Lyön virrat päällle ja SD-kortin sisään. Tarkoitus ei nyt vain ole tämä. Tarkoitus ei ole edes lopulta saada mitään “oikeasti” käyttökelpoista aikaan. Kaikki nyt varmasti ymmärtävät sen, että tuon aikainen rauta, nyt on vain wanhaa. Juju piileekin siinä tekemisessä. Sillä tässä matka on tärkeämpi kuin itse päämäärä.

Enkä myöskään tarkoita, että otetaan joku Arduino ja koodataan sille jokin pilipali käyttis. Vaikka näinkin asian voisi hoitaa, niin matka jäisi lyhyeksi ja tylsäksi. Siis tehdään koko paketti erilliskomponenteista ja koitetaan saada lopputuloksesta jotain samaa, mitä ihmiset mieltävät nykypäivänä sanan tietokone tarkoittavan.

Miksi sitten wanhaa, kun voisi tehdä esim. ARM-pohjaisen ratkaisun, jolla oikeasti tekisi jo jotain. Niitä vain ei ole tehty harrastusprotoilua varten. Paitsi, että näitäkin on nähty. Tehdään nyt kuitenkin asiat vähän helpommiksi näin alkuun.

Tällaisellä metapostauksella alustetaan tämä. Toivotaan myös, että kalenteri antaa edes vähän myöden tämän projektin suhteen.

This entry was posted in Cubik and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *